Vegán vasárnap: lencsés lasagne
Aki ismer, az tudja, hogy nem igazán szeretek főzni. Éppen ezért talán meglepő, de ezentúl minden vasárnap szeretnék pár teljesen vagy félig-meddig saját receptet is megosztani veletek. Az első az egyik kedvencem, amit az utóbbi időben egyre többször készítek el különböző verziókban is akár. A mai lencsés lasagne az összes korábbi receptemmel ellentétben tartalmaz(hat) tofut (szóját), viszont továbbra is igyekszem cukor és olaj nélkül főzni.
Azért ezt a receptet választottam kezdésnek, mivel nem is olyan régen egy veganizmus felé kacsintgató hölgynek leírtam, hogyan készül, és másnap jött az üzenet: megcsinálta és annyira finom lett, hogy már egyáltalán nem érzi kihívásnak a váltást. Sőt, alig várja a soron következő növényi finomságokat!
Hozzávalók a szószhoz:
- 800 g lencse
- 500 g paradicsompüré
- 2-3 gerezd fokhagyma
- oregánó
- bazsalikom
- pár fújásnyi folyékony füst (elhagyható, de egyszeri beruházás és egy évre minimum elég)
- és egyéb fűszerek ízlés szerint
Hozzávalók a besamelhez:
- 250 ml Alpro rizs főzőkrém vagy sima növényi ital
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- kb. 100 g (füstölt) tofu vagy növényi sajt
- legalább 6-7 ek sörélesztőpehely (bármelyik bioboltban beszerezhető)
- fűszerek ízlés szerint
A lencsét gépben pépessé aprítjuk, hozzáöntjük a paradicsompürét, majd a fokhagymát, folyékony füstöt és a fűszereket (én a bazsalikomból eddig mindig frisset és/vagy mélyhűtöttet használtam, rengeteget dob a végeredményen) és ízlés szerint fűszerezem mellé. Nekem egyébként a kedvenc fűszerezésem, amikor az Aldiban kapható olaszos mirelit, frissen vágott fűszernövényekkel dobom fel.
Utána a rizses főzőkrémet tűzhelyen felmelegítem, és amikor már meleg, hozzászitálom a lisztet és csomómentesen/csomómentesre kavargatom, amíg besűrűsödik. Utána leveszem a tűzről, reszelt növényi sajtot és/vagy tofut (füstölttel mennyei) keverek hozzá rengeteg sörélesztőpehellyel, miközben ízlés szerint fűszerezem és hozzáadom a folyékony füstöt is, amennyiben füstölt tofuval készítem és kicsit füstösebb hatást szeretnék elérni.
Ezután tojás mentes lasagne tésztát* használva rétegezem ezt a kettőt. A legtetejét pedig a vegán besameles mártás maradékával megkenem (egy kicsit mindig hagyok erre a célra) és sörélesztőpehellyel/növényi sajttal/tofuval gazdagon megszórom. (Nekem személy szerint a sörélesztő vált be a legjobban).
Sütőben megsütöm, és készen is van. Ha csak tehetem a Say Cheez Raw olaszos fűszerezésű növényi sajtjával a tetején tálalom:
*Az eredeti olasz tészták tojásmentesek, a magyar verziókba szoktak tojást rakni.
Ennek egy másik variációja, amikor szinte ugyanezt leveles tésztával készítem el:
Az Aldiban/Lidlben kapható vegán leveles tésztát kitekerem és bejelölöm a közepét, egészen addig elkenem a lencsés szószt, aminek a tetejére ráöntöm a besamel 2/3-át is. A tészta másik felét ráhajtom és a maradék besamelt a tetejére kenem, végül pedig megszórom sörélesztőpehellyel/növényi sajttal/tofuval. (Nekem személy szerint ennél is a sörélesztő vált be a legjobban).
Sütőben addig sütöm, míg a leveles tésztának szép aranyos színe nem lesz:
Én ezt a verziót valamivel jobban is szeretem talán, hiszen kicsit gyorsabban készül el (bár az első sem egy hatalmas feladat) és sokkal lágyabb, krémesebb és laktatóbb a végeredmény. Viszont én még sehol sem találtam pálmaolajmentes leveles tésztát, úgyhogy ezt készítem ritkábban.
Remélem, nektek is ízleni fognak ezek a finomságok.
Anita