Vegán vasárnap adventi kiadás: karácsonyi sós pite
Ma ismételten a sógorom egyik receptjét hoztam el nektek, aki amolyan S.O.S módon abból alkotott a poszt kedvéért, ami éppen otthon volt.
Hozzávalók:
- 2 picike cékla
- 1 édesburgonya
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd
fokhagyma
- Egy ujjnyi
gabonakolbász
- Egy csésze
paradicsom passata
- Egy konzerv vörös
vesebab
- Egy csésze
bulgur/kuszkusz/köles
- Egy ek.
Szójaszósz/tamari
- Egy csomag bolti leveles
tészta
Elkészítés:
1. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra!
2. Vékonyan szeleteljétek fel/gyaluljátok le a céklát, és az édesburgonyát! (Ernő állítása szerint "nem ér rá hámozni", de ti nyugodtan tegyetek így. :D )
3. Egy papírozott tepsiben terítsétek le a gyalult zöldségeket és vékonyan kenjétek le őket olajjal!
4. Tegyétek a sütőbe kb fél órára, hogy zöldségcsipsz legyen belőlük!
5. Kétszeres vagy háromszoros mennyiségű vízben főzzétek meg a kuszkuszt/bulgurt/kölest!
6. Amíg az elkészül, addig egy kis olajon futtassatok meg egy fej kockára/karikára vágott vöröshagymát!
7. Dobjátok mellé a fokhagymát és a kolbászt, locsoljátok le a szójaszósszal!
8. Ha egy kicsit összefőtt, borítsátok bele a leöblített, lecsöpögtetett babot!
9. Öntsétek rá a paradicsomot, egy csepp balzsamecetet és keverjétek össze a főtt gabonával!
10. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába tegyétek bele a leveles tésztát! Ernő inkább összegyúrta és kör alakúra újranyújtotta!
11. Alulra a töltelék, a tetejére a zöldségcsipsz kerüljön, amit végül még egy adag leveles tésztával koronázzatok meg! (Meg esetleg kivágott formákkal)
12. Kenjétek meg a tetejét rizstejjel, hogy szép legyen a színe!
13. Tegyétek a sütőbe kb. 30 percre!
14. Szedjétek ki és jó étvágyat kívánok!