Vegán vasárnap adventi kiadás: mézeskalácstorta

2018.12.02

A mai blogbejegyzésemben egy nagyon egyszerű és finom torta receptjét osztom meg veletek, ami fahéjas, szegfűszeges, szerecsendiós, gyömbéres ízével szinte mézeskalácsot idéző, ezért ideális választás lehet az ünnepi asztalra.

Összetevők:

A tortához:

  • Fél bögre liszt
  • 1 bögre zabpehelyliszt
  • 1-1,5 tasak sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • szerecsendió
  • gyömbér
  • 2 + 4 ek porcukor
  • 1-1,5 bögre növényi ital
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 ek rum
  • 300 ml aquafaba, vagyis csicseriborsólé (ennyi van az Aldiban kapható nagy konzervben)

A krémhez:

  • 1,5 tasak vaníliapuding
  • 0,75 l növényi ital

Elkészítés:

Először összekeverem a liszteket és a sütőport, ebbe beleöntöm a fűszereket, a vaníliás cukrot és a két evőkanál cukrot, majd végül felöntöm növényi itallal, de nem túl sokkal, hogy jó sűrű maradjon:

Ebben a sűrű masszában elkeverem a vanília kivonatot és a rumot is, majd felbontok egy nagy konzerv csicseriborsót, aminek a levét egy másik edénybe öntöm és 4 evőkanál cukorral együtt nagy fokozaton hosszú-hosszú percekig (kb 15-20 percig) verem habverővel, amíg teljesen kemény nem lesz:

Ezt végül szépen összekeverem a lisztes masszával úgy, hogy ne törjön meg a hab, és az egészet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 100-150 fokon majdnem egy órán keresztül sül.

Addig elkészítem a pudingot, amibe az ajánlottnál több pudingport és kevesebb növényi italt teszek, így sokkal "szilárdabb" és "krémesebb" hatású lesz a végeredmény, ami vagy a két réteg közé vagy pedig a piskóta tetejére kerül. Én végül a tetejét kentem meg pudinggal, mivel túl hamar kivettem a sütőből a süteményt, ami ezért aztán összeesett, így macerás lett volna kettévágni (főleg, hogy ebben nagyon ügyetlen is vagyok). A legvégén a tetejét egy szita segítségével megszórom porcukorral és/vagy leöntöm juharsziruppal, illetve szórok rá kókuszreszeléket, amitől igazán télies lesz a külseje is.

Nem csak az ünnepi asztalon mutat gyönyörűen, hanem finom is, így garantáltan mindenki imádni fogja ezt a tortát. :)