Vegán vasárnap adventi kiadás: mézeskalácstorta
A mai blogbejegyzésemben egy nagyon egyszerű és finom torta receptjét osztom meg veletek, ami fahéjas, szegfűszeges, szerecsendiós, gyömbéres ízével szinte mézeskalácsot idéző, ezért ideális választás lehet az ünnepi asztalra.
Összetevők:
A tortához:
- Fél bögre liszt
- 1 bögre zabpehelyliszt
- 1-1,5 tasak sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fahéj
- őrölt szegfűszeg
- szerecsendió
- gyömbér
- 2 + 4 ek porcukor
- 1-1,5 bögre növényi ital
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 ek rum
- 300 ml aquafaba, vagyis csicseriborsólé (ennyi van az Aldiban kapható nagy konzervben)
A krémhez:
- 1,5 tasak vaníliapuding
- 0,75 l növényi ital
Elkészítés:
Először összekeverem a liszteket és a sütőport, ebbe beleöntöm a fűszereket, a vaníliás cukrot és a két evőkanál cukrot, majd végül felöntöm növényi itallal, de nem túl sokkal, hogy jó sűrű maradjon:
Ebben a sűrű masszában elkeverem a vanília kivonatot és a rumot is, majd felbontok egy nagy konzerv csicseriborsót, aminek a levét egy másik edénybe öntöm és 4 evőkanál cukorral együtt nagy fokozaton hosszú-hosszú percekig (kb 15-20 percig) verem habverővel, amíg teljesen kemény nem lesz:
Ezt végül szépen összekeverem a lisztes masszával úgy, hogy ne törjön meg a hab, és az egészet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 100-150 fokon majdnem egy órán keresztül sül.
Addig elkészítem a pudingot, amibe az ajánlottnál több pudingport és kevesebb növényi italt teszek, így sokkal "szilárdabb" és "krémesebb" hatású lesz a végeredmény, ami vagy a két réteg közé vagy pedig a piskóta tetejére kerül. Én végül a tetejét kentem meg pudinggal, mivel túl hamar kivettem a sütőből a süteményt, ami ezért aztán összeesett, így macerás lett volna kettévágni (főleg, hogy ebben nagyon ügyetlen is vagyok). A legvégén a tetejét egy szita segítségével megszórom porcukorral és/vagy leöntöm juharsziruppal, illetve szórok rá kókuszreszeléket, amitől igazán télies lesz a külseje is.
Nem csak az ünnepi asztalon mutat gyönyörűen, hanem finom is, így garantáltan mindenki imádni fogja ezt a tortát. :)