Vegán vasárnap adventi kiadás: Töltött káposzta
Ha már karácsonyi recepteket mutatok nektek a hetekben, jöjjön a mai nap során egy vegán töltött káposzta recept a sógorom, Ernő tollából.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ujjnyi gabonakolbász
- só,bors
- fűszerpaprika (a magyar konyha alfája és omegája)
- 1 konzerv fehérbab/csicseriborsó (800g)
- egy csésze paradicsom passata
- két bögre rizs
- két ek. inaktív élesztőpehely (opcionális)
Hozzávalók a káposztához:
- 1 kg savanyított káposzta, jól átmosva (annyira, hogy már ne legyen savanyú)
- 1 nagy fej káposzta, a legnagyobb levelek szépen leszedve
Elkészítés:
Egy csipet sóval dinszteljétek kevés olajon az apróra vágott hagymát. Végszóra (azaz amikor átlátszó a hagyma) jöhet a fokhagyma és a gabonakolbász: ezeket főzzétek össze, hogy egy igazi pörköltalapot kapjatok. Mehet rá a rizs, kicsit pirítsátok le, eztán a leszűrt, lecsepegtetett fehérbab/csicseriborsó borulhat bele. Végül egy csésze paradicsom passata és víz keveréke kerülhet rá - ezt majd felszívja a rizs. Időnként azért kevergessétek, nehogy megégjen karácsonyfadíszítés közben! ;)
A levelekre bontott káposztát forró vízben kb. három percig forrázzátok, hogy lehessen vele dolgozni, ezután lehet őket tölteni, az se baj, ha nem tudjátok szépen betölteni - nekem se megy... Egy méretes fazék alját béleljétek ki az átmosott, lecsöpögtetett káposzta harmadával, amire mehetnek a töltött káposzták, amit megint még egy harmadnyi ex-savanyú káposzta követ, és így tovább, amíg el nem fogy (nem fog ez azért olyan sokáig tartani). Öntsétek mellé a maradék paradicsom passatát egy kis (4 dl) vízzel elkeverve, a fazékba dobjatok két-három babérlevelet és fél órán keresztül rotyogtassátok! Kész, én citromlével és kókusztejjel tálaltam.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!