Vegán vasárnap: édesburgonyás-csicseriborsós hamburger

2018.11.11

Ugyan pár héttel ezelőtt is hamburger receptet hoztam nektek, most egy újabb finomságot osztok meg veletek, ezúttal édesburgonyából és csicseriborsóból készül majd a "húspogácsa".

Összetevők:

  • 800 g csicseriborsó
  • 4 db közepes édesburgonya
  • 1 bögre búzasikér (bármelyik bioboltban beszerezhető)
  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre csicseriborsóliszt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fűszerek ízlés szerint
  • egy kevés olaj

Az édesburgonyát meghámozom, apróra kockázom és forró vízben megfőzöm, hogy puha legyen, addig a búzasikért, a zabpelyhet forró vízzel leöntöm, hogy "nyunyis" állagú legyen. Addig a csicseriborsót alaposan átmosom és összedarálom pépesre. Ha a krumpli kihűlt (szűrőben hideg víz alatt ki is hűthető), akkor azt is hozzáöntöm és összedarálom a csicseriborsóval, majd a fokhagymát és a fűszereket is hozzáöntöm ehhez és összedarálom. (Szerintem a Lidlben megvásárolható sült csirke fűszerkeverék elnevezésű illik ehhez a legjobban.) 

Végül a krumplis-csicseriborsós masszát hozzákeverem a búzasikérhez és a zabpehelyhez, majd legvégül a csicseriborsó lisztet is hozzáöntöm és szépen lassan összekeverem ezeket, majd vizes kézzel pogácsákat formázok belőlük és kevés olajon kisütöm. (Süthető sütőben is, de akkor kicsit szárazabb lesz.)

Tálalhatjuk a két héttel ezelőtti receptnél leírt paradicsomszósszal megkent bucikban paradicsommal, hagymával, uborkával, salátával és paradicsomszósszal mellette: