Vegán vasárnap: Egyszerű túrós tekercs recept
Túrót tofuból többször is készítettem már más videóimban, receptjeimben, és majdnem minden alkalommal hozzáfűztem azt is, hogy ugyan kölessel is pótolható ez az állati eredetű élelmiszer, én tofuból készítve sokkal jobban szeretem, mert annak van egy túróhoz hasonlító, kicsit savanykásabb alapíze, ezért szerintem alkalmasabb a túró pótlására. Ma mégis egy kölessel készülő receptet hoztam nektek.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 500 ml víz
- Két citrom héja
- Egy-két citrom leve
- 1 leveles tészta
- egy kis növényi tejszín vagy dr. Oetker Creme Vega
- mandulaszirom
Elkészítés:
Elsőként felteszek egy bögre kölest fél liter vízzel főni. Amint felforr lejjebb veszem a hőmérsékletét, teszek bele egy csipet sót és egy evőkanál vaníliás cukrot. Közben folyamatosan figyelem, ha még nem főtt teljesen puhára, de kevesebb rajta a víz, akkor egy kevés forralt vízzel felöntöm egészen addig, amíg le nem fő róla víz és egy szárazabb, kicsit ilyen ragacsosabb állagú nem lesz a végeredmény.
Ezt követően a kedvenc konyhai robotgépembe teszem a főtt kölest. Erről a gépről már egy videómban beszéltem, nem szeretném önmagamat ismételni, ha éppen jó robotgépet kerestek, mindenféleképpen ajánlom nektek ezt. Ebben alaposan összedarálom a kölest, hozzáadom két citrom héját, és egy vagy két citrom levét is. Emellett kerül bele egy kevés cukor is, de ezt folyamatosan kóstolgatás mellett adagolom, a végére általában 2-4 evőkanál cukor kerül bele a citrom méretétől és ízintenzitásától függően.
Miután teljesen krémes és eléggé túróízű lett a köleses mixünk, egy leveles tészta lapjára kiszedem és alaposan elkenegetem rajta az egészet. Ahhoz, hogy ebből könnyen szép tekercset készítsünk, szükséges, hogy a hűtőből frissen kivett lappal dolgozzunk és gyorsan megkenjük a krémmel. Én a legnagyobb kánikulában álltam neki, és mire odáig jutottam, hogy feltekerjem, teljesen ragacsos lett a tészta lapja.
Végül vegán tejszínhabbal megkenhetitek a tetejét, de akár dr. Oetker Creme Vegát vízzel és egy csipet cukorral kikevertem és ezzel öntöttem le a kész tekercset, majd mandulaszirmokkal megszórtam.
A kész kölestekercset 200 fokon előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem, majd a tetejét cukorral megszórtam és így tálaltam. A legvégén karamellizált popcornnal és házi málnás mandulaszósszal került az asztalra.
Videóként itt tudjátok megtekinteni a teljes receptet: