Vegán vasárnap: Mákos piskóta vaníliakrémmel és citromos habbal

2020.08.09

A mai cikkemben egy vegán mákos piskótás, vaníliakrémes, citromhabos torta receptjét szeretném veletek megosztani, ami remélem nektek is annyira ízlik majd, mint nekünk.

Hozzávalók a mákos piskótához:

  • 530 g liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 170 g cukor
  • 2-3 tasak vaníliás cukor vagy egy kevés vaníliakivonat/őrlemény
  • 120 g darált mák
  • 700 ml szobahőmérsékletű(!) zabtej vagy víz
  • 50 ml olaj
  • 1-2 citrom héja
  • 1 citrom leve vagy 1 ek ételecet

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

  • 2 evőkanál vaníliáscukor
  • 500 ml víz
  • 200 g margarin
  • 2 tasak vaníliapuding
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl Meggle Decor vegán cukrászhab vagy más vegán tejszínhab

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 2 dl Meggle Decor vegán cukrászhab vagy más vegán tejszínhab
  • 1 citrom héja
  • Egyéb díszek

Elkészítés:

Előként a száraz hozzávalókat a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mákot összekeverjük, majd ehhez hozzáadom a citrom héját is, ezt jó alaposan összedolgozzuk. Majd hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat is: a szobahőmérsékletű zabtejet, az olajat, a citromlevet vagy az ecetet. Ezt alaposan összekeverem és sütőpapírral borított nagyméretű tortaformába beteszem, majd 220 fokra előmelegített sütőbe teszem sülni egészen addig, amíg a tűpróba jó eredményt nem mutat.

Közben elkészítem a vaníliakrémet is: két evőkanál vaníliás cukrot, 500 ml vizet és 200 g margarint magas hőfokon felmelegítek folyamatos kevergetés mellett, amíg teljesen el nem olvad a vízben a margarin és a cukor. Ha már teljesen forr a vizes-margarinos alap, akkor beleöntöm a porcukorral kikevert vaníliapudingot és addig keverem alacsonyabbra vett hőfokon, amíg teljesen kemény nem lesz. (Egyébként ezt úgy kellett volna csinálni, hogy elkészítem a pudingot, majd miután kihűlt a cukorral felvert margarinnal összekeverem mixerrel, de így sokkal jobba szeretem a végeredmény állagát és ízét.)

Miután már egy kicsit kihűlt a piskóta kiveszem a sütőformából. Egyébként ennek a tojásnélküli piskóta receptnek az az egyik legnagyobb előnye, hogy nem esik össze. Én a felső puklit levágtam (mert  pukli mindig van, lásd a lenti videóban is), hogy mi sütés közben elcsipegessük a családdal, de egyébként ha ti eggyel több réteget szeretnétek, akkor elég csak fejjel lefelé fordítani, viszont akkor ne felejtsetek el plusz egy fele akkora mennyiséget készíteni a vaníliakrémből hozzá. 

Miután ezzel megvagyok 2, maximum 3 dl meggle decor cukrászhabot keményre verek, de akár más vegán tejszínhabot is használhatunk, de az a lényeg, hogy olyan keményre tudjuk verni, mint azt a videóban is láthatjátok. Majd a keményre vert habhoz hozzákeverem a már teljesen kihűlt vaníliás krémet. Végül pedig ezt ketté osztom és a három réteg közé ezt a fél-féladagot elosztok és elkenek.

Majd ezt követően elkészítem a citromos-habos bevonatot: kb. 1-2 deciliter Meggle decor cukrászhabot ismételten keményre verek, amikor már teljesen felvertem, hozzáadom ízlés szerint 1-2 citromnak a lereszelt héját és ezt szépen eloszlatom a habban a mixer segítségével. És ezzel kicsit rusztikusabb hatást keltve elkenem ezt a tortán. Természetesen, ha más díszítésre vagy több habra vágytok, akkor készíthetitek ezt több habbal és citrommal egyaránt. Végül pedig cukorgyöngyökkel díszítettem a tortát.

Remélem, nektek is ízlik majd ez a recept, ha elkészítitek, osszátok meg velem, hogy milyen lett. 

Videó: