Vegán vasárnap: Raffaello torta
Pár hónappal ezelőtt egy vegán édességeket gyártó hazai cég egy Vegan Sunday Marketen megkérdezte tőlem, hogy melyik finomság hiányzik nekem a legjobban. Akkor egyértelműen beugrott a kedvencem, amit azóta sem tudtam kiverni a fejemből, úgyhogy kikísérleteztem a megfelelőjét torta formájában.
Összetevők a piskótához:
- 20 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 ek kókuszreszelék
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 citrom leve
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 2 dl szobahőmérsékletű növényi tej (pl: szójatej)
Összetevők a krémhez:
- fél liter növényi tej (én konzerves kókusztejet választottam és rizstejjel vegyítettem)
- 2 tasak vaníliapuding
- 40 dkg szobahőmérsékletű margarin
- 5-10 ek porcukor
- 300 ml Meggle Creme dekor
- 1-2 nagy marék mandulaszirom
Összetevők a tetejére:
- mandulaszirom
- kókuszreszelék
Elkészítés:
Tudatos Metropolita receptje alapján elkészítem a piskótát egy kisebb tortaformában: kézi robotgép habverőjével csomómentesre keverem a szobahőmérsékletű alapanyagokat és mehet is a sütőpapírral kibélelt közepes méretű formába. Előmelegített sütőben kb. 180°C-on 20-30 percig sütöm.
Miközben sül a piskóta, elkészítem a krémet hozzá: a két pudingot felfőzöm fél liter növényi tejben (én fele-fele arányban kevertem a konzerves kókusztejet a rizsitallal), majd teljesen kihűtöm a mosogatóban, később pedig a hűtőbe is beteszem. Addig a felverem a Meggle tejszínhabot, majd egy másik edényben a 40 dkg margarint és a porcukrot kézi robotgéppel eldolgozom. Végül a teljesen kihűtött pudingot a margarinos krémmel összedolgozom a robotgép segítségével, majd beleszórok egy nagy adag mandulaszirmot. Miután teljesen eldolgoztam ezeket, a felvert Meggle tejszínhabot is beleöntöm és robotgéppel ezt is teljesen elkeverem.
A kihűlt piskótát két részre vágom, és jó vastagon megkenem minden egyes rétegét, a külsejét és a tetejét egyaránt, majd megszórom mandulával és kókuszreszelékkel. A végeredmény hasonlóan krémes, habos, kókuszos, mandulás ízhatású lesz, mint a régi kedvencem.