Vegán vasárnap: Raffaello torta

2019.05.26

Pár hónappal ezelőtt egy vegán édességeket gyártó hazai cég egy Vegan Sunday Marketen megkérdezte tőlem, hogy melyik finomság hiányzik nekem a legjobban. Akkor egyértelműen beugrott a kedvencem, amit azóta sem tudtam kiverni a fejemből, úgyhogy kikísérleteztem a megfelelőjét torta formájában.

Összetevők a piskótához:

  • 20 dkg liszt 
  • 8 dkg cukor 
  • 4 ek kókuszreszelék
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom leve
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 2 dl szobahőmérsékletű növényi tej (pl: szójatej)

Összetevők a krémhez:

  • fél liter növényi tej (én konzerves kókusztejet választottam és rizstejjel vegyítettem)
  • 2 tasak vaníliapuding
  • 40 dkg szobahőmérsékletű margarin
  • 5-10 ek porcukor
  • 300 ml Meggle Creme dekor
  • 1-2 nagy marék mandulaszirom

Összetevők a tetejére:

  • mandulaszirom
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

Tudatos Metropolita receptje alapján elkészítem a piskótát egy kisebb tortaformában: kézi robotgép habverőjével csomómentesre keverem a szobahőmérsékletű alapanyagokat és mehet is a sütőpapírral kibélelt közepes méretű formába. Előmelegített sütőben kb. 180°C-on 20-30 percig sütöm. 

Miközben sül a piskóta, elkészítem a krémet hozzá: a két pudingot felfőzöm fél liter növényi tejben (én fele-fele arányban kevertem a konzerves kókusztejet a rizsitallal), majd teljesen kihűtöm a mosogatóban, később pedig a hűtőbe is beteszem. Addig a felverem a Meggle tejszínhabot, majd egy másik edényben a 40 dkg margarint és a porcukrot kézi robotgéppel eldolgozom. Végül a teljesen kihűtött pudingot a margarinos krémmel összedolgozom a robotgép segítségével, majd beleszórok egy nagy adag mandulaszirmot. Miután teljesen eldolgoztam ezeket, a felvert Meggle tejszínhabot is beleöntöm és robotgéppel ezt is teljesen elkeverem.

A kihűlt piskótát két részre vágom, és jó vastagon megkenem minden egyes rétegét, a külsejét és a tetejét egyaránt, majd megszórom mandulával és kókuszreszelékkel. A végeredmény hasonlóan krémes, habos, kókuszos, mandulás ízhatású lesz, mint a régi kedvencem.