Vegán vasárnap: Rántott tejbegríz
A mai receptem egy egyszerű, de nagyszerű finomság, aminek a nem vegán verzója YouTube-on köszönt rám, én pedig természetesen azonnal átalakítottam, megváltoztattam és persze veganizáltam is.
Hozzávalók a kemény tejbegrízhez:
- 2 bögre zabtej
- 1 bögre Meggle Decor növényi tejszín vagy más sűrűbb növényi tej, de ha nincs más, elhagyható és ennyivel több zabtejet öntsünk hozzá
- 1 bögre búzadara
- 1 bögre cukor
- 1 nagy vagy 2 kicsi citrom leve
- 1 ek vaníliakivonat
Hozzávalók a panírozáshoz:
- 4 ek csicseriborsó- vagy finomliszt
- egy csipet só és fekete só
- 3 ek cukor
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
Felforraljuk a növényi tejeket, majd beleöntjük a gírzt. Folyamatosan kevergetés mellett a többi hozzávalót is hozzáadjuk, levesszük a tűzről és egy sütőpapírral bélelt, hőálló edény aljába egyenletesen elegyengetjük a tejbegrízt. Ezután minimum fél órára, de akár több órára is hűtőbe lehet tenni.
Miután teljesen kihűlt, könnyedén szeletelhető és panírozható. Tojásmentes panírozás esetében a tojás helyett a lisztet vagy a csicseriborsólisztet egy csipet sóval, egy csipet fekete sóval (és az édes panír miatt most) cukorral összekeverjük és felöntjük vízzel.
A teljes folyamat videóként itt tekinthető meg: