Vegán vasárnap: Sós mogyorós karamellás torta
Ezt a receptet először Tudatos Metropolita és Noraspiration barátnőimmel kísérleteztük ki, azóta néhány módosításon keresztülment már, de továbbra is hatalmas kedvenc, a családnak is többször sütöttem már. Legutóbb unokahúgom születésnapjára készítettem az ünnepelt kérésére.
Hozzávalók a piskótához:
- 530 g liszt
- 1 sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 150 g cukor
- 2-3 tasak vaníliás cukor vagy egy kevés vaníliakivonat/őrlemény
- 500 ml szobahőmérsékletű(!) zabtej
- 50 ml olaj
- 1 citrom leve
- Plusz, ha sárgásabb színű piskótára vágyunk, használjunk barnásabb árnyalatú vaníliakivonatot és egy csepp kurkumát, hiszen az megfogja egy kicsit a piskótát.
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g sós mogyoró (darálva)
- 300 g cukor
- kb. 3/4 vagy 1 kocka margarin
- Kb. 2-3 dl Meggle decor tejszínhab a grillázshoz keverve
- Kb. 3 dl Meggle decor a végén, amihez a kész sós mogyorós karamellás krémet lehet keverni
Díszítés:
- Pár kanál cukor (amennyi a tepsi aljára kifér egy vékony rétegben)
- Egy marék sós mogyoró
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát: a szilárd és a folyékony összetevőket külön-külön elkeverjük, végül összeöntjük és csomó mentesre keverjük, majd sütőpapírral bélelt (nagy, kb. 30 centi átmérőjű) tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben magas hőfokon sütjük, amíg arany barna nem lesz és a tűpróba is tökéletes eredményt mutat.
Közben elkészítjük a sós mogyorós karamella alapját: 300 g cukorból grillázst készítünk, és amikor már szép barnás színe van, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a margarint és felöntjük növényi tejszínhabbal, és lehúzzuk a tűzről. Miután egy kicsit hűlt, hozzáöntünk 250 g nagyon apróra, szinte porrá darált sós mogyorót, majd pár órára (lehetőség szerint egész éjszakára) a hűtőbe tesszük ezt a krémet.
3 dl Meggle decor tejszínhabot keményre verünk, majd miután teljesen kihűlt és megdermedt a sós mogyorós karamellás szósz, hozzá keverjük több részletben és robotgéppel folyamatosan eldolgozzuk. Végül három részre vágjuk a piskótát, minden emeletét, tetejét és az oldalát is megkenjük a kész krémmel. Hűtőbe tesszük, amíg a díszítést elkészítjük.
Egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk, vékony rétegben porcukrot öntünk rá, majd a sütőben megsütjük. Amikor kellemes barna grillázs színe lesz kivesszük kihűlni. Ezután mozsárban apróra törjük ezt is, illetve egy marék sós mogyorót. Ezekkel díszítjük a torta oldalát.
A díszítés egyéb lépéseit (marcipánból rózsa formázás stb.) és a teljes folyamat ebben a videóban tekinthető meg:
Plusz megjegyzés: A videóban öntöttem a piskótához plusz vizet, mert házi zabtejet öntöttem bele és az túl sűrű volt, de a megadott mennyiség helytálló bolti növényi tej esetében.