Vegán vasárnap: sütőben sült szejtán
A mai receptet először akkor készítettem el, amikor NoraSpiration, Tudatos Nagyvárosi Lány és pár közös barátnőnk átjött hozzám vendégségbe. Azóta viszont annyira megkedveltem, hogy most készült harmadik alkalommal.
Ez a recept szerintem kikészít minden HCLF étrendet követőt (magas szénhidrát-, alacsony zsírbevitelre törekvő irányzat), viszont annyira finom, hogy muszáj veletek is megosztanom.
Hozzávalók:
Szejtánhoz:
- 200 g búzasikér (bármelyik bioboltból beszerezhető)
- 70 g liszt
- víz
- 3/4 bögre olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- folyékony füst
- fűszerek
Salátához:
- saláta
- hagyma
- paradicsom
- uborka
Paradicsomszószhoz:
- 150 g sűrített paradicsom
- oregánó
- bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet cukor
Egyéb hozzávalók:
- pita
- sült krumpli stb.
A szejtán elkészítése:
Kb. 150 g búzasikért és 50 g lisztet (teljes kiőrlésűvel könnyebb a tapasztalataim szerint) összekeverek annyi vízzel, hogy elváljon az edény falától és jól átnedvesedjen mindenhol:
Majd a maradék 50 g búzasikért ráöntöm és szép alaposan eldolgozom úgy, hogy sokkal sűrűbb, szárazabb legyen a végeredmény. Ha továbbra is kicsit nedves hatású, akkor még kb. 20 g liszttel tovább lehet folytatni ugyanezt. Végül kis tallérokat formázok ebből a masszából, amit az edény szélében és aljában lévő maradék sikérrel és vízzel átnyomogatok, hogy véletlenül se maradjon "vizes":
Ezután ezeket a kis tallérokat 10 percre állni hagyom, majd forrásban lévő vízbe bedobom kb. 15-20 percre főni. Ne lepődjünk meg, a végeredmény mindig horrorfilmet idéző, éppen ezért a saját képem szépsége előtt egy fotóval tisztelegnék, amit egy Facebook csoportból vettem kölcsön, de sajnos már nem emlékszem az alkotójára:
Amíg főzöm a szejtánt 3/4 bögre olajba fújok kb. 6-7 pumpálásnyi folyékony füstöt, belenyomok legalább 3-4 közepes gerezd fokhagymát, és rengeteg rozmaringgal, kakukkfűvel, borsikafűvel, bazsalikommal, oregánóval, tárkonnyal, fűszerpaprikával és esetleg a Lidlben kapható "sültcsirke fűszerkeverékkel" összekeverem.
Miután pedig megfőtt a szejtán, egy szűrűvel leöntöm róla a vizet, kicsit áthűtöm a hideg víz alatt, majd egy jó éles késsel vágódeszkán vékony szeletekre vágom, ugyanis főzés közben megdagad. A felszeletelt szejtánokat egy tepsibe fektetem, majd a kész olajos, fűszeres "öntetet" az egészre egyben ráöntöm, elkenem:
Végül pedig 250 fokra előmelegített sütőbe beteszem, majd 10-15 perc múlva 180 fokra visszacsavarom és még további jó pár percig sütöm, amíg készen nem lesz (ez a szejtánszeletek vastagságán múlik).
Saláta és paradicsomszósz:
Közben elkészítem a salátát (saláta, paradicsom, uborka, hagyma), illetve a házi paradicsomszószt: 150 g sűrített paradicsomba keverek oregánót, bazsalikomot, egy gerezd fokhagymát belenyomok és egy csipet cukorral édesítem.
Végül a kész szejtánt egy paradicsomszósszal megkent és salátával töltött pitában tálalom a salátával mellette. De akár sült krumplival vagy bármilyen más körettel is tálalható: