Vegán vasárnap: Tofu rudi torta
Ezt a tortát a napokban a nagypapám születésnapjára készítettem, ugyanis a családi ünnepre szerettem volna vinni valami olyat is, amit én is ehetek. Szerencsére nem csak én kóstoltam meg egyedül, olyan nagy sikere volt, hogy azonnal el is fogyott.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1-1,5 bögre darált/összetört háztartási keksz
- kakaópor ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- 2 ek kókuszzsír/növényi margarin (elhagyható, de akkor nehezebb vele dolgozni)
- egy kevés növényi ital
- rum ízlés szerint
- vanília kivonat ízlés szerint
Hozzávalók a tofu krémhez:
- 600 g tofu
- 4 citrom héja és leve
- cukor
- vaníliás cukor
- 4-6 ek búzadara
- kb fél deci növényi ital
Hozzávalók a csokoládébevonathoz:
- 200 g étcsokoládé
- 1 ek növényi ital
Elkészítés:
A darált kekszbe beleöntök annyi kakaóport, hogy jó sötét barna legyen a színe az egésznek (én kb. 3-4 púpozott evőkanállal szoktam), ezt pedig felöntöm annyi cukorral, hogy elég édes legyen (én kb. 5-6 púpozott evőkanállal szoktam). (Közben kóstolgassátok, akkor lesz finom és a ti ízléseteknek megfelelő, én mindent túl édesen eszek különben!)
Ezt követően növényi margarint vagy kókusz olajat melegítek. Ehhez hozzáöntöm a rumot és a vaníliakivonattal összekevert valamennyi növényi italt is (én általában vaníliás rizstejet használok). Ezt hozzáöntöm a darált kekszes keverékhez, és közben kóstolgatom, hogy valóban elég jó lett-e az ízhatás és az állaga. Először inkább kevés rizstejjel keverem, ha a massza még igényel egy kis nedvességet, akkor szépen lassan adagolom tovább az italt. Ha nem megfelelő még az ízhatás, akkor igény szerint még rumot, vaníliát, kekszet, cukrot vagy kakaót keverek hozzá. Ha készen van, akkor egy tortaforma aljába belenyomkodom ezt a kész keveréket és beteszem a hűtőbe.
Amíg a hűtőben áll a torta alja, addig elkészítem a tofukrémet rá: a kedvenc Philips konyhai robotgépembe beleteszek 600 g tofut, erre ráreszelem legalább négy citromnak a héját és beleöntöm a levüket is. Összetöröm az egészet a gépben, amíg egy folyékony massza nem lesz a végeredmény apró darabok nélkül és közben ízlés szerint cukorral ízesítem. Közben folyamatosan kóstolgatom, hogy elég édes-e.
Ha ezzel megvagyok, melegítek egy kevés vaníliás rizstejet (de bármi mást használhattok), amibe forrás után beleteszem a búzadarát és amikor kezd sűrűsödni, akkor hozzáöntöm a tofus krémet és kevergetés mellett az egészből egy tejbegrízszerű, de annál sűrűbb masszát készítek. Közben folyamatosan kóstolgatom, hogy a citrom savanyodik-e, és ha igen, akkor egy kis cukorral ellensúlyozom, ha pedig túl híg, akkor teszek bele még búzadarát és annál tovább főzöm. Amikor kész, hagyom egy kicsit hűlni, majd pár perc múlva a korábban elkészített kekszes-kakaós alapra öntöm és visszateszem az egészet a hűtőbe (vagy rövid időre a mélyhűtőbe), amíg meg nem szilárdul.
Végül pedig egy csepp növényi itallal összekeverve étcsokoládét olvasztok, amivel leöntöm az egész tetejét, majd újra visszateszem a hűtőbe, amíg az egész egy szilád torta nem lesz.
Az én családom nagyon szerette, nem is hitték el, hogy a túró helyett tofuval készült, ugyanis megszólalásig hasonlít a kettő egymásra.